AARDAPPELTEELT


Aardappelen poten


In april worden de pootaardappelen m.b.v. trekker+pootmachine in de grond gepoot. Deze grondruggen zorgen ervoor dat er geen licht bij de aardappel komt anders zouden de aardappelen groen worden. Tevens kan d.m.v. deze ruggen de aardappel beter gerooid worden. De grongdruggen worden vlak voodat de aardappelplant uit de grond komt verhoogd, dit noemen we aardappelen frezen.


Aardappelen rooien

In augustus/september worden de aardappelen gerooid. Eén trekker met rooimachine haalt de aardappelen uit de grond. De aardappel-plant wordt vooraf doodgespoten, en het dode loof wordt tijdens het rooien "weggeklapt". Naast de aardappelrooier rijdt een trekker met kiepwagen. De aardappelen worden hiermee uit het land naar de schuur gebracht. Met behulp van transportbanden etc. worden de aardappelen op een hele grote hoop in de schuur opgeslagen.


Opslag aardappelen

Onder de aardappelhoop zijn kanalen gezet. Via deze kanalen en met behulp van grote ventilatoren worden lucht door de aardappelhoop geblazen. Dit zorgt er voor dat de hoop goed droog wordt/blijft en de juiste bewaartemperatuur behoudt. De aardappelen liggen in het donker zodat ze niet groen worden. Een deel van de aardappelen wordt in de winkel verkocht. Het grote deel wordt aan de friet-industrie verkocht zoals bijvoorbeeld McCain. Wij bewaren de aardappelen ongeveer een half jaar in onze schuur, daarna worden ze met vrachtwagens weggehaald